Thursday, October 23, 2008

Sutt med løskrutt!

Mamma og Far har tenkt lenge på hvordan vi skulle få Samuel André til å slutte med sutten. Han er jo veldig glad i den, og slapper veldig godt av når han får ha den i munnen. Han sover sjelden om dagen nå, men han har pleid å hvile i sengen med sutten en times tid, og det koser han seg veldig med. Ellers har han bare fått den når han skulle sove om kvelden. Men han har likevel klart å pådra seg et ganske tydelig suttebitt (dvs. at fortennene i over- og undermunnen ikke overlapper hverandre), og hvis man bruker sutt etter tre-årsalderen, kan tannstillingen bli permanent ødelagt.

Så sutten skulle ut, koste hva det koste ville! Spørsmålet var bare hvordan!? Det var jo fint hvis gutten ikke ble helt traumatisert av det.. De siste par månedene av hans andre år begynte vi å snakke om at han snart ikke skulle bruke sutt mer. Da vi kom opp til Mormor (altså siste uka før bursdagen) begynte Mamma å nevne at "på onsdag er det din bursdag, og da skal du ikke bruke sutt mer", men hun hadde fremdeles ingen gode idéer til hvordan det skulle foregå. Så var det plutselig at tante Anne Liv nevnte at Bjørn Erik hadde klippet sine, og jo mer Mamma tenkte på det, jo mer syns hun det var en god idé. Samuel har nemlig ikke bare suttet på suttene, han har også gnidd dem rundt i pannen og kinnene for å få sove (Mamma og Far skjønner ikke helt hvordan det kunne hjelpe..?). Så hvis han klippet dem i stykker, så kunne han beholde suttene så lenge han ville, men ikke sutte på dem og ødelegge tennene sine. Så ble det heller ikke helt så drastisk som å kaste dem helt. Så de siste to dagene nevnte hun noen ganger til Samuel at han skulle klippe suttene sine når han ble tre år.


Så etter at Samuel hadde hvilt seg på bursdagen sin, hadde Mamma en saks med da hun kom ned for å hente ham.
Hun spurte: "Hva er dette?".
Samuel: "En saks."
M: "Hva skal vi bruke den til?"
S:"Klippe mine sutter!"
Og så ga han sporenstreks den han hadde i munnen til Mamma. Hun gav den og saksen til Samuel, og så var det bare å klippe!


Han fikk lov å ta et farvel-sutt før han klippet den siste sutten..

Ferdig! Og så ble det:

Sutt med løskrutt!

Han var litt ambivalent mens han holdt på, men han syns mest det var gøy. Mamma, Ingrid og Hilde Marie, som så på, var kjempeimponerte! Han var også veldig stolt da han fortalte det til alle i burdagsselskapet. Da han skulle sove, ville han helst ikke ha lyset av, og han hadde fryktelig mye å snakke om, og han måtte forsikre seg noen ganger om at alle de tre amputerte suttene var i sengen, men da Mamma sa at hun skulle gå opp, protesterte han ikke i det hele tatt, han bare la seg til å sove. Mamma tilbrakte resten av kvelden med å riste på hodet og si wow!



2 comments:

  1. Smart! Kanskje vi låner den ideen når Jonas blir tre år om noen måneder ;)

    ReplyDelete
  2. Utrolig hva som går an når men bare får tid til å innstille seg på det. Bra jobba, Samuel!

    ReplyDelete